MH370: Penipuan Najib Razak Tentang Ocean Infinity (Malay)

Pada 10 Januari 2018 Perdana Menteri Malaysia Najib Razak mengarahkan Menteri Pengangkutannya, Encik Liow Tiong Lai, untuk memeterai perjanjian rasmi bagi pihak Malaysia dengan Ketua Pegawai Eksekutif Ocean Infinity, Oliver Plunkett. Perjanjian yang muncul membenarkan pencarian sumber tunggal untuk MH370: terutamanya di Lautan Selatan. Tanpa diketahui oleh Ocean Infinity pada masa itu, undang-undang Fizik dan Matematik perlu ditulis semula untuk membolehkan pesawat itu terbang ke mana-mana berhampiran Lautan Selatan. Ia adalah senario yang mustahil, tetapi senario yang ramai orang terus terima pada tahun 2018, termasuk Encik Plunkett dan kakitangannya. Malah, kebanyakan mereka yang terlibat dalam pencarian asal masih menyimpan kepercayaan bahawa pesawat itu boleh berada di mana-mana sahaja yang dibenarkan oleh rizab bahan apinya. Mereka tidak mengetahui bahawa jejari ping terakhir, berhubung dengan lokasi GPS satelit pengesan pada ketika itu, bermakna pesawat itu tidak mungkin terhempas di mana pencarian selama empat tahun telah gagal.

Perjanjian itu disifatkan sebagai kontrak “tiada jumpa, tiada bayaran”. Ia memperuntukkan bahawa Ocean Infinity akan dibayar sehingga AS $70 juta jika ia berjaya mengesan medan serpihan pesawat. Tetapi, sekiranya Ocean Infinity tidak dapat mengesan pesawat itu, ia akan bertanggungjawab untuk semua kosnya sendiri; tidak menerima apa-apa dalam cara imbuhan dari Malaysia atau orang lain. Kontrak “Tiada jumpa, tiada bayaran” adalah perkara biasa dalam penyelamatan laut dalam. Ia adalah kerja spekulatif dengan risiko kegagalan yang tinggi. Oliver Plunkett dan firmanya sangat mengetahui dengan penyelamatan berisiko tinggi, tetapi mereka tidak sepadan dengan kalkulus Najib Razak.

Pada masa perjanjian antara Ocean Infinity dan Malaysia ditandatangani pada Januari 2018, kurang daripada 20 orang di seluruh dunia dipercayai mengetahui dengan tepat di mana pesawat itu terhempas; antara yang tahu ialah Najib Razak dan Liow Tiong Lai. Secara umum, perjanjian yang dibuat Najib Razak dengan Ocean Infinity adalah “penipuan” setiap langkah. Ponzi pasti berasa kagum; sebahagiannya kerana Oliver Plunkett sangat baik dalam apa yang dia lakukan; tetapi Plunkett pun bukan tandingan Kuala Lumpur. Dan kehalusan yang dilakukannya mengukuhkan legasi Najib Razak sebagai ahli penipuan kewangan.

Kontrak yang dibuat Encik Razak dan yang kemudiannya ditandatangani oleh Oliver Plunkett pada 10 Januari 2018 sebenarnya menghalang firma Plunkett daripada mengesan MH370: 1) ia memerlukan Ocean Infinity untuk mengehadkan pencariannya ke kawasan yang ditentukan paling berkemungkinan menyimpan serpihan; 2) individu yang akan membuat keputusan geografi carian ialah Dr. David Griffin dari Australia; 3) Griffin sangat mengenali MH370 selepas menghabiskan beberapa tahun dalam pencarian asal; 4) tetapi Griffin juga diketahui percaya bahawa pesawat itu terpaksa terbang ke Lautan Selatan, satu kemustahilan matematik Dr. Griffin tidak faham pada ketika itu, dan Encik Razak tahu itu; 5) kontrak itu juga memerlukan Ocean Infinity untuk belayar dengan apa yang disifatkan oleh sesetengah orang sebagai “dua snitches”; tugas mereka adalah untuk memastikan Ocean Infinity mematuhi perjanjian itu. Itu adalah jenis kod yang bermakna Ocean Infinity tidak akan dibenarkan belayar cukup jauh ke utara untuk tersasar ke lokasi terminal yang diketahui pesawat.

Sekurang-kurangnya sebahagian daripada motif Encik Razak untuk semua itu nampaknya adalah untuk memihak kepada keluarga MH370 tanpa benar-benar mendedahkan lokasi nahas pesawat itu. Risiko yang berkaitan dengan membenarkan Ocean Infinity untuk benar-benar mengesan pesawat itu termasuk: 1) kegagalan untuk melaporkannya apabila Jerman mengesahkannya pada Jun 2017; 2) dan risiko menyiarkan apa sahaja yang mungkin diperoleh daripada perakam penerbangan. Encik Razak sudah pun menghadapi pertuduhan 1MDB. Dia bagaimanapun mahu menambah resumenya untuk penonton tuan rumah untuk menunjukkan persembahan yang baik dalam kempen pemilihan semulanya. Encik Razak bukanlah salah seorang individu yang paling optimistik dan tegas di planet bumi.

Di manakah MH370?

Bahagian terbesar serpihan itu terletak pada -22.2°S, 102.4°E. Lokasi itu jauh melebihi had geografi carian, seperti yang ditakrifkan oleh David Griffin CSIRO, yang berakhir pada kira-kira -33.2°S. Namun begitu, Ocean Infinity Plunkett dibenarkan mengimbas ke utara hingga kira-kira -24.8°S; kira-kira 300 kilometer ke selatan fiuslaj pesawat. Kuala Lumpur mengambil sedikit peluang.

Bagi “siapa yang tahu di mana pesawat itu berada” pada Januari 2018, senarai berikut mengenal pasti mereka yang sama ada berada di atas R/V Sonne untuk Pelayaran untuk mengimbas Zenith Abyss, atau memainkan peranan penting dalam mengesan pesawat sebelum pelayaran Sonne. Pengetahuan tentang tujuan penerokaan Zenith dan kesannya nampaknya dikawal ketat. Hanya sebilangan kecil individu di Jerman, Australia dan Malaysia sentiasa mengikuti penemuan. Kebanyakan mereka yang berada dalam pelayaran, “33 saintis dan juruteknik dari 10 negara berbeza”, dipercayai telah disimpan dalam gelap tentang tujuan bahagian Zenith pelayaran itu.

Darren Chester, Menteri Infrastruktur dan Pengangkutan Australia yang akan keluar
Jonathan Durgadoo, Ph.D., Jerman, Saintis Geomar dengan Geomar
Greg Hood, Ketua Pesuruhjaya dan Ketua Pegawai Eksekutif Australia untuk Biro Keselamatan Pengangkutan Australia
Alan Jamieson, Ph.D., Pakar Biologi Marin, Pakar Pendarat Kamera Abyssal
Barnaby Joyce, Menteri Infrastruktur, Pengangkutan dan Pembangunan Wilayah Australia yang akan datang
Liow Tiong Lai, Menteri Pengangkutan Malaysia;
NOAA tahu di mana pesawat itu terhempas hampir serta-merta, tetapi nampaknya berkongsi perkara itu hanya dengan Canberra dan Kuala Lumpur.
Najib Razak, Perdana Menteri Malaysia
Malcomb Turnbull, Perdana Menteri Australia
Reinhard Werner, Ph.D., Jerman, Ahli Geologi Marin dengan Geomar

Sememangnya terdapat orang lain yang mengetahuinya, tetapi mungkin tidak ramai setakat Januari 2018 apabila Ocean Infinity berlayar ke dalam apa yang dipercayainya sebagai pencarian suci hati yang sah untuk MH370. Secara kebetulan, pengarang bermurah hati dengan Malcolm Turnbull Australia, yang arkibnya kini termasuk pakej grafik yang dihantar kepadanya menunjukkan matematik dan lokasi yang sama yang saya berikan kepada Jonathan Durgadoo Geomar.

Pengetahuan tentang lokasi pesawat nampaknya agak terhad pada akhir 2017 apabila Ocean Infinity membuat perjudian berprofil tinggi. Syarikat itu baru bermula, telah berpindah dari UK ke Texas, jadi sebahagian besar minat Ocean Infinity adalah dalam sedikit publisiti percuma yang kadangkala mengiringi misteri berprofil tinggi. Tetapi syarikat itu juga benar-benar serius untuk menjalankan pencarian yang rapi.

Bagi Jerman, di mana R/V Sonne dan kru Geomar secara fizikal menemui medan serpihan yang tidak dapat ditemui oleh orang lain, saya tidak mempunyai maklumat tentang siapa yang berada atau tidak berada dalam gelung. Jerman boleh menyimpan rahsia; kadang-kadang.

Kontrak dua muka surat antara Ocean Infinity dan Malaysia ditunjukkan di bawah. Untuk pengetahuan penulis, tiada terma atau syarat tambahan.


Foto berikut disusun mengikut huruf pertama nama akhir dalam abjad Inggeris.

Darren Chester, Australian Aviation Minister
Darren Chester, Menteri Penerbangan Australia yang akan keluar, 2017
Jonathan Durgadoo, Ph.D.
Jonathan Durgadoo, Ph.D. Dr. Durgadoo membangunkan model drift untuk flaperon kanan MH370 yang ditemui di pantai Pulau Reunion pada 2015, di sebelah barat tapak nahas.
David Griffin, Ph.D., Australia's CSIRO
David Griffin, Ph.D., CSIRO Australia; Secara keseluruhannya, Dr. Griffin mempunyai reputasi sebagai antara yang paling tidak berdaya di antara mereka yang bekerja dalam pencarian Australia. Dia dianggap sebagai “penembak lurus” yang bekerja tanpa jemu dalam pelbagai aspek pencarian.
Greg Hood, Australia Transport Safety Bureau
Greg Hood, Biro Keselamatan Pengangkutan Australia, diambil September 2018. Encik Hood terkenal mengancam seluruh kakitangannya dengan pendakwaan jenayah pada 2017 jika mereka mendedahkan bahawa MH370 telah dikesan oleh Geomar Jerman, bukan Australia.
Barnaby Joyce, Minister of Transport, 2018
Barnaby Joyce, Menteri Infrastruktur, Pengangkutan dan Pembangunan Wilayah Infrastruktur & Pengangkutan, 2018.
Liow Tiong Lai, Malaysia Minister of Transport, 2014 – 2018
Liow Tiong Lai, Menteri Pengangkutan Malaysia, 2014 – 2018. Beliau berkhidmat sebagai Menteri dalam kerajaan Razak semasa usaha Ocean Infinity 2018 untuk mengesan MH370.
Ocean Infinity CEO Oliver Plunkett
Ketua Pegawai Eksekutif Ocean Infinity Oliver Plunkett; yang menganjurkan “Mercy Search” untuk MH370 pada penghujung 2017. Walaupun tidak berjaya, Encik Plunkett adalah satu-satunya CEO sektor swasta yang melangkah ke hadapan dalam usaha membantu menamatkan tragedi itu.
Najib Razak, Malaysia Prime Minister, 2009-2018
Najib Razak, Perdana Menteri Malaysia, 2009-2018. Encik Razak menawarkan untuk membayar Ocean Infinity sehingga AS$70 juta untuk mengesan MH370 selepas beberapa tahun kegagalan oleh pihak lain. Apa yang gagal didedahkan oleh Encik Razak ialah beliau mengetahui dengan tepat di mana pesawat itu terhempas, dan memastikan Ocean Infinity tidak dibenarkan mencari lokasi tersebut.
Malcomb Turnbull, Australian Prime Minister, 2017-2018
Malcomb Turnbull, Perdana Menteri Australia, 2017-2018. Encik Turnbull dipercayai telah memainkan peranan penting dalam menghalang lokasi terminal MH370 daripada diumumkan secara terbuka.
Reinhard Werner, Ph.D.
Reinhard Werner, Ph.D., Penyiasat Utama untuk R/V Sonne Cruise SO258/1; Jun – Julai 2017; imbasan sonar pertama yang diketahui bagi medan serpihan MH370.